Ruzies
Op de een of ander manier luisteren jullie niet goed meer naar elkaar. Je hebt het ondertussen al op zoveel verschillende manieren geprobeerd. Het lijkt niet meer binnen te komen. Hoe goed je ook je best doet. De verbinding die er in het begin tussen jullie was lijkt weg te zijn. Wat in de beginjaren gewoon lukte werkt nu niet meer. De vanzelfsprekendheid is weg.
In sommige relaties is er hierdoor in de loop van de tijd veel onmacht ontstaan. Jullie slingeren elkaar alleen nog maar vreselijke verwijten naar het hoofd. De vele irritaties en verwijten zijn ondertussen voorspelbaar geworden. Het maakt je verdrietig en eenzaam. Het lijkt wel of jullie elkaars vijanden zijn in plaats van elkaars geliefden.
Soms heb je daarom gewoon geen zin meer om naar huis te gaan. Je blijft liever langer werken of je gaat stappen met vrienden of vriendinnen. Jullie doen ook steeds minder samen. Je vraagt je misschien steeds vaker af: horen wij wel bij elkaar? Hou ik nog wel van hem of van haar? Moet het nou zo? Is dit mijn leven?
Gevoel
De situatie kan soms er toe leiden dat partners letterlijk jarenlang langs elkaar heen leven. Het voelt alsof jullie vreemden voor elkaar aan het worden zijn. Jullie doen ook steeds minder leuke dingen samen. Het gevoel lijkt dood te gaan. Je vraagt je zelfs af of de ander je nog wel zou missen als je er niet zou zijn. Immers hij of zij ziet je toch niet meer staan. Je voelt je eenzaam en onbegrepen. En de communicatie hierover lukt niet goed.
Stilte
In sommige relaties is er stilte. Partners spreken de irritaties niet uit. Er is ruzie, maar die wordt niet uitgesproken omdat je dat niet durft, of omdat je dit niet van huis uit gewend bent. Je vindt het moeilijk om dingen hardop te zeggen, omdat je de ander niet wilt kwetsen, of omdat communicatie niet je sterkste kant is. Soms liggen partners in stilte jaren naast elkaar in bed. De spanning hierdoor is bijna ondragelijk. Je weet je bijna geen raad meer.
Vreemd gaan
Soms ontmoet een van de partners vanuit ontstane eenzaamheid een ander. Je hebt er niet bewust naar gezocht, maar voordat je het wist gaven die gesprekken op facebook of met een collega je een goed gevoel. Iemand die naar jou luisterde en waar je je eenzaamheid mee kon delen. En toch voelt het niet echt goed, want je wilt dit gevoel het liefst met je partner delen. Deze bewustwording, of dit signaal, geeft heel vaak aanleiding om hulp te zoeken en dat is zeker niet altijd te laat!
Scheiden of blijven?
De situatie kan zo ondragelijk geworden zijn dat je echt geen uitweg meer ziet. Er spoken gedachte door je hoofd: scheiden of blijven? Hoewel je hier niet aan wilt denken, want dan spoken er nog meer vragen door je hoofd. Zo van: hoe nu verder? Hoe nu verder voor de kinderen? Hoe moet het met het huis? Ook wanneer je dit soort gedachten hebt is het vaak nog niet te laat.
Ga in relatietherapie voordat het uit de hand loopt.
Misschien heb je er al eens met anderen over gesproken, maar ook dat heeft niet geholpen. Of je kunt er niet met iemand anders over spreken, omdat dit voelt als verraad naar je partner of je schaamt je ervoor. Als je op dit punt bent aangekomen is het goed dat je nu op mijn site bent aangekomen. Het is inderdaad verstandig om professionele hulp in te schakelen. Ik begrijp dat de stap naar een vreemde moeilijk is en de zoektocht naar de juiste therapeut nog moeilijker. Maar wat heb je te verliezen? Zo gaat het toch ook niet langer?
De effecten van relatieproblemen hebben vaak een diepere doorwerking dan je je realiseert. Vaak functioneer je op je werk ook niet meer optimaal. Je merkt dan dat je je niet meer goed kan concentreren. Ook komen in een periode van relatieproblematiek veel onbegrepen lichamelijke klachten voor die veroorzaakt worden door de voortdurende spanningen waarin je leeft.
Zelfs al heb je veel twijfels of het nog wel goed kan komen. Ga in relatietherapie! Je hebt immers weinig of niets te verliezen…. eerder te winnen. Kom ervaren wat 1 tot 5 sessies al met jullie kan doen. Geef jezelf en jullie een kans.
Maar stel dat je partner niet mee wilt komen naar Relatietherapie? In zo’n geval is het goed om dan zelf eens te komen praten. Samen kunnen we dan kijken naar waar het voor jou niet goed loopt in de relatie en hoe jij dit duidelijker zou kunnen maken aan je partner. Een paar individuele sessies kunnen je al helpen om duidelijker te communiceren.
Mijn motto is : liefde is een werkwoord. Om samen gelukkig te zijn moeten jullie er samen aan werken. Een relatie wordt nogal eens opgevat als een vanzelfsprekendheid en daardoor ontstaat ook vaak het probleem.
Een relatie is pas verrijkend en gezond wanneer partners open met elkaar kunnen spreken over hun verwachtingen, verlangens, en gevoelens. Een hechte relatie betekent een gevoel van vertrouwen, de zekerheid dat er iemand voor je is, en bovenal dat jij belangrijk bent voor je partner.
Wat kun je van mij verwachten?
- Tijdens het intakegesprek bekijken we samen jullie hulpvraag. Ik vraag jullie om beurten te vertellen wat jullie bij mij brengt. We spreken uitgebreid over jullie. Wie zijn jullie? Wat hebben jullie zoal samen meegemaakt. Waar gaan jullie ruzies, verwijten of stiltes over? Hierdoor krijgen we samen inzicht. Ondertussen let ik goed op jullie interactiepatronen. Ik probeer jullie negatieve cirkel te doorbreken door rust te creëren. Ik geef inzicht in hoe jullie communiceren. Meestal gaan partners er vanuit dat zij van tevoren al weten wat de ander denkt of voelt. Hierdoor gaan jullie aan elkaars gevoel voorbij. Ik probeer jullie verwijten om te buigen naar wensen en verlangens. Al snel merken jullie dat er wat rust en ontspanning komt. Dat jullie al wat meer naar elkaar luisteren.
- Een enkele keer is het nodig om jullie apart te spreken , omdat het toch nog te onrustig is, of omdat jullie dat zelf graag willen. Je wilt jouw kant van het verhaal even zonder je partner erbij aan mij vertellen.
- Vanuit de rust die ontstaat gaan we verdiepen. Ik begeleid jullie om onuitgesproken gevoelens van gemis, gekwetstheid en verdriet aan elkaar te vertellen. Wat moet er nu echt tussen jullie veranderen? Wat missen jullie bij elkaar?
- Een enkele keer krijgen jullie een kleine opdracht om in actie te komen. Liefde is een werkwoord!
- Ondertussen is er al heel wat tussen jullie verandert. Jullie kennen en erkennen elkaars gevoelens. Jullie hebben al weer wat leuke dingen samen gedaan. Jullie weten nu hoe verder te gaan. Meestal zijn 8 tot 10 sessies voldoende om samen weer verder te kunnen.